Vaccinatieplicht in 1876….

“Christelijke Gereformeerde Gemeente te Sexbierum” (1869).

In juni 1869 veranderde de naam van de Christelijke Afgescheidene Gemeente te Sexbierum vanwege een landelijke kerkfusie.

Dertig jaar eerder, rond 1838 was binnen de landelijke  Afgescheiden Kerk namelijk onenigheid ontstaan over allerlei zaken betreffende de leer, de vrijheidsaanvraag bij de overheid, de kerkregering en ‘de beleving van het geloof’. Toen ontstond het kleine kerkgenootschap ‘De Gereformeerde Kerk in Nederland’, waaraan aanvankelijk als nadere aanduiding ‘onder ’t Kruis’ werd toegevoegd.

Ds. P. Medema (1829-1894) stond twee keer in Sexbierum.

In de jaren ’50 begonnen de synodes van de twee kerkverbanden mondjesmaat, en zo nu en dan, met toenaderingspogingen, die in juni 1869 uiteindelijk tot resultaat én samengaan leidden. Besloten werd de verenigde kerken in het vervolg ‘Christelijke Gereformeerde Kerk’ te noemen. Een klein deel van de ‘Kruiskerken’ bleef op zichzelf staan. De gemeente van Sexbierum heette in het vervolg dus Christelijke Gereformeerde Gemeente te Sexbierum.

En verder…

Men was in Sexbierum tegen vaccinatie. Maar de wet stelde inenting verplicht als het ging om zondagsschoolbijeenkomsten. Aan evangelisatie werd  steeds meer aandacht besteed, ook buiten het dorp, maar vaccinatie wilde men beslist niet en daarom gebruikte men de truc, door de zondagsschool in het vervolg catechisatie te noemen. Een probleem was echter het krijgen van voldoende leiding voor deze zondagsschool (pardon, catechisatie). Vandaar dat de kerkenraad wilde proberen leiders te kweken vanuit de Jongelingsvereniging. Maar… er wás geen jongelingsvereniging! Dus werd die opgericht, en wel in 1876, nadat het jaar daarvoor al een mannenvereniging was opgericht.

Bron: De Gereformeerde Kerk te Sexbierum (2) | Website gewijd aan de landelijke en regionale geschiedenis van de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) 1834-2004.

4 reacties op “Vaccinatieplicht in 1876….

  1. Wat een prachtig nummer Don

    Wel erg toepassend vandaag
    Hier stroomt de rivier als een razende Roeland naar zee, de zon schijnt alweer een paar uur…3 eendenkuikentjes hebben de heftige stroming vanmorgen niet overleefd.

    Aan de andere kant van het eiland worden mensen geëvacueerd na de zeer heftige regen vannacht.

    The situations correspond to flooding of houses, obstructed roads and dragging vehicles, with no record of personal damage.

    Tis een soepzooitje her en der…

    De afscheiding…

    💃

    1. De magische kracht van woorden…
      Soms verandert de naam; zij die weten weten

      Dorestad om er eentje uit den lande te noemen
      💃

Geef een reactie